Vakantie FRANKRIJK-SPANJE-PORTUGAL ZOMER 2012

 

 

Vrijdag 15 juni

We vertrokken om 8.15 uur in de regen en zagen toen dat de achteruitrijverlichting het niet deed. Daarom eerst maar even langs de Ford garage gereden. Een aardige monteur die ook zelf een camper bleek te hebben, kwam ons al snel helpen. Hij keek alle zekeringen na (weten we gelijk waar die zitten (boven de airbag van de bijrijder en onder de motorkap), maar die waren goed. Het lag waarschijnlijk aan de schakelaar. Dat kon nu niet opgelost worden en daarom vertrokken we om 9.00 uur uit Purmerend. Door de regen waren de files nog niet opgelost, maar het viel uiteindelijk wel mee. We reden via Antwerpen, Brussel en Maubeuge Frankrijk binnen. De nieuwe Tomtom gaf ons een goede rustige route rondom Brussel aan. Toen over Meaux naar Melun gereden. We zijn er al eerder achter gekomen dat dit een hele fijne, rustige route is waardoor we de drukte van Parijs hebben vermeden. We hebben vandaag 578 km gereden.

In Melun zijn we op doortrekcamping La Belle Etoile gaan staan. Deze camping ligt langs de Seine. Dit keer stuurde de Tomtom ons niet (zoals vorig jaar) dwars door het centrum van Melun maar over de rondweg richting Fontainebleu. Het is een camping cheque camping, maar die hebben we niet. Wij moesten € 21 betalen. Het campingrestaurant was dit keer open en daar hebben we frites met steak hachee gehaald. Het smaakte goed. Vermoeid door de lange reisdag zijn we al vroeg gaan slapen. Het regende af en toe en daar werd je wel wakker van.

 

Zaterdag 16 juni

De volgende ochtend regende het opnieuw. We reden rond 8.30 uur weg richting Fontainebleu en daarna over Millau naar Portiragnes-Plage. Vanwege de vele regen onderweg hebben we onze bestemming voor vandaag omgewisseld. Rondom Bordeaux regent het volgens de Tomtom die ook het weer voor meerdere dagen kan voorspellen. Heel handig. Totaal 685 km gereden vandaag. Iets boven Millau begon het eindelijk droog te worden en dat rijdt toch wel een heel stuk prettiger. We kwamen rond 17.30 uur aan op camping Les Sablons en konden nog een mooie plek vlakbij het étang krijgen: G62. Het was prachtig weer en zeer aangenaam van temperatuur. We hebben de camper neergezet en zijn neergeploft in onze stoelen met een koud glaasje wijn en biertje erbij. Helaas lieten de muggen zich weer zien toen de zon onderging en zijn we maar in de camper gaan zitten. Ook vanavond vielen bij mij de luikjes al vroeg dicht. Daarna heerlijk geslapen.

 

Zondag 17 juni

Het is prachtig strandweer en het wordt zo’n 25 graden. Snel insmeren dan maar en na het ontbijt naar het strand. Daar tot lunchtijd doorgebracht en rond 15.00 uur nog een paar uurtjes naar het strand geweest. We moeten vandaag niet al te laat eten want Nederland speelt vanavond tegen Portugal in het EK voetbal en dat willen we uiteraard niet missen. Tot nu toe heeft Nederland al twee wedstrijden verloren (tegen Denemarken met 1-0 en Duitsland met 2-1). Vanavond moeten ze met minimaal twee doelpunten verschil winnen. Om 19.30 uur begint de voorbeschouwing al. Nederland komt al snel op 1-0 voorsprong, maar daar blijft het dan ook bij. Portugal wint uiteindelijk met 3-1 en voor Nederland is het EK afgelopen. ’s Nachts begint het zachtjes te regenen.

 

Maandag 18 juni

Het is wel weer droog maar halfbewolkt. Er zou markt zijn bij de VVV van Portiragnes-Plage, maar we zien hem niet. Dan horen we bij de VVV dat de markt pas vanaf 25 juni op maandag is. We halen lekkere vleeswaren en vers gedraaid gehakt bij de slager en brengen dat even terug naar de camper. Daarna gaan we op de fiets naar Villeneuve-les-Béziers langs het Canal-du-Midi. Een heerlijke fietstocht op onze eigen fietsen en niet meer op de vouwfietsen.

Het is zo’n 12 km fietsen naar de grote Carrefour waar we een nieuwe muis willen kopen voor de laptop omdat de draadloze muis het maar niet doet. Rond lunchtijd zijn we weer terug op de camping. Het wordt al zonniger en ’s middags kunnen we weer naar het strand. Het zeewater is aangenaam van temperatuur. Omdat het nogal begint te waaien doen we de luifelwand aan het zonnescherm. Dat scheelt een stuk.

 

Dinsdag 19 juni

Als we opstaan regent het. Daar hadden we niet op gerekend. Het blijft uiteindelijk de hele ochtend druilerig weer. We gebruiken het om te bedenken waar we na deze camping naartoe willen. We nemen onze ordners met toeristische informatie over de Pyreneeën door en browsen op internet naar campings of camperplaatsen. Toch heel handig zo’n laptop en wifi in de camper. Rond 14.30 uur maken we een heerlijke strandwandeling richting Sérignan-Plage. Onderweg zoeken we mooie schelpen langs de waterlinie. Het is al bijna 17.00 uur als we weer terug zijn bij de camper.

    

Woensdag 20 juni

Het blijkt vannacht goed geregend te hebben, maar we hebben er allebei niet veel van meegekregen. We slapen erg goed in de camper. De fietsen, camper en luifel zitten ’s ochtends onder het Sahara zand. Het is heel mooi weer, dus dat wordt een stranddagje. Maar we gaan eerst naar de markt die bij de entree van de camping begint. We kopen mooie zoete kersen, witte nectarines en een handdoekje voor op het toilet. Daarna nog een krop sla en een avocado in de campingwinkel. Rond 10.45 uur zijn we op het strand waar het al flink warm is. Snel het water dan maar in om af te koelen. De Duitse kinderen zeiden het al: “Mama das Meer ist warm” en de zee is inderdaad lauwwarm vandaag. Rond 13.15 uur gaan we bij de camper lunchen en tegen 15.00 uur gaan we weer naar het strand om ons te laten verbranden, blijkt later. We hadden niet gedacht dat het zo snel zou gaan, we waren nog wel ingesmeerd met factor 30 van Ultra sun! Het was vandaag 28 graden! En in de camper nog warmer. Ook ’s avonds blijft het lang warm buiten. Om 23.00 uur was het nog 22,5 graden. Maar vanwege de muggen zijn we rond 22.00 uur naar binnen gegaan.

 

Donderdag 21 juni

Het is heel mooi weer, maar we hebben toch wel last van onze zonnebrand van gisteren. Ook zijn we bijna door onze zonnebrandmiddelen heen. We gaan daarom op de fiets naar de Hyper U in Sérignan. Volgens de Tomtom is het met de camper maar 7 km dus dat is te doen en dichterbij dan Villeneuve-de-Béziers. Met de fiets moeten we ook nog kunnen afsteken denken we. Uiteindelijk rijden we via een flinke omweg naar de Hyper U. Maar vervelend is het niet want het is heerlijk fietsweer. Rond lunchtijd zijn we na 30 km fietsen weer terug op de camping. We smeren ons daarna heel goed in en gaan rond 14.30 uur naar het strand. Het is er goed heet en ook flinke golven. Tegen 17.00 uur lijkt het te betrekken en gaan we terug naar de camper. Het was tegen de 30 graden vandaag. Alleen steekt er een flinke wind op, gelukkig vanachter de camper maar het zonnescherm draaien we toch voor de zekerheid maar in. Hierdoor zijn er ook minder muggen, lijkt het.

 

Vrijdag 22 juni

Opnieuw een mooie stranddag. We zijn eerst de was gaan doen. Al het beddengoed gewassen de voor € 5. Op 60 graden deed hij ongeveer 35 minuten over. Daarna in de droger want de lakens nemen toch wel veel plaats in op de waslijn. Dat kost € 2 en duurt 45 minuten. Maar de was is nog niet droog. Nog maar een keer dan en helaas nog niet droog. Uiteindelijk moeten we hem dan alsnog ophangen. Daarna naar het strand. De wind komt dit keer van het land en zorgt er waarschijnlijk voor dat het zeewater vandaag heel koud is. Als we voor de lunch terug komen bij de camper heeft er een vogel op één van de lakens gepoept. Gelukkig was het er makkelijk af te halen met een nat doekje en droogde het heel snel in de zon. Rond 15.00 uur weer naar het strand. Voor de laatste keer. Toen alle handdoeken gewassen en een keer in de droger en daarna op de waslijn. Kan het nog net drogen voordat de zon weggaat.

 Veel muggen vandaag. Na het eten ruimen we alles op. Morgen vertrekken we richting Prades in de Pyreneeën Oriëntales. ’s Nachts heel lang wakker gelegen. Tot zeker 2.00 uur was er hele harde muziek te horen. Waarschijnlijk van een feest of zo in het dorp.

 

Zaterdag 23 juni

We eten een croissantje en gaan daarna de camper afspoelen op de camperwasplaats. De stok met schapenvachtwisser die we daarvoor gekocht hebben blijkt niet echt handig te zijn. Om 9.00 uur rijden we naar Béziers waar we eerst bij de Carrefour gaan tanken en boodschappen gaan doen. Precies een uur later zijn we dan echt op weg. Het is opnieuw heel mooi weer. Het is heerlijk om weer onderweg te zijn. We rijden over de tolweg tot Perpignan Sud en gaan daarna richting Andorra. Rond 13.00 uur komen we aan op camping L’eau Vive in Vernet les Bains. Het is een Acsi-card camping. We krijgen een plek achteraan op de camping vlakbij een aantal andere campers van Engelsen. Zoals gewoonlijk zijn onze Engelse buren weer erg aardig en krijgen we allerlei tips over campings op de route en in de omgeving.

Het is er heerlijk rustig. Op de camping is een natuurzwembad dat door de algen een beetje groen ziet. Er ligt kunstgras omheen als ligweide.

De temperatuur is heerlijk in de bergen. We kunnen de hele middag goed in de schaduw van de bomen zitten bij de camper. Alleen als we willen gaan eten staan we volop in de zon. We draaien het zonnescherm uit en bevestigen er een waslijntje onder, waar we twee grote badlakens aan hebben gehangen en een parasol ernaast. Zo hebben we toch nog de nodige schaduw gecreëerd. Het afwaswater is jammer genoeg lauw. De douches waren wel lekker warm, alleen moest je hem wel vaak indrukken. Op deze camping geen muggen maar vliegen, maar die stopten met vliegen toen het schemerig begon te worden.

 

Zondag 24 juni

We willen rond 8.00 uur vertrekken, maar we kunnen pas om 9.00 uur afrekenen. Wel heerlijke baguettes en twee croissants gehaald om 8.00 uur. We eten de croissantjes op, drinken onze koffie en slaan toch maar extra water in en legen het toilet. Uiteindelijk rijden we dan iets voor 9.00 uur naar Villefranche-de-Conflent, waar we bij het station de camper parkeren. Daar is een speciale camperplaats, zonder voorzieningen. Het kost maar € 3 voor de hele dag (en eventueel nacht). We lopen dan naar het oude centrum. Het is een oude vestingstad die helemaal is ommuurd. Bovenop de berg staat de vesting. Nog nog niet alle winkeltjes zijn open. Het ziet er wel heel gezellig uit.

Voor de zekerheid kopen we nog een pain ronde bij de bakker voor morgenochtend en dan rond 10.00 uur rijden we weg naar de Gorge de Carança. Daar is ook een camperplaats. Het laatste stukje naar de camperplaats is wel smal maar we komen gelukkig geen tegenliggers tegen. We parkeren de camper, eten een broodje en smeren er een voor onderweg en dan gaan we om 11.30 uur aan de wandel. Het is de derde keer dat we deze kloof lopen en hij blijft mooi. Het is wel behoorlijk druk. Het is een heerlijke wandeling.

   

Iets na 15.00 uur zijn we weer terug bij de camper en dan gaan we lekker zitten lezen in de schaduw van een grote boom. Eerst wordt het rustig op de camperplaats, maar na 18.00 uur loopt het toch aardig vol. Je hebt hier wel het ultieme gevoel van vrijheid. Heerlijk rustig. Af en toe rijdt de train jaune bovenlangs de camperplaats, maar verder hoor je alleen de vogeltjes. Er is geen stroom maar je kunt hier wel lozen en drinkwater innemen. Beneden op de parkeerplaats is wel een (hurk)toilet.

Het was een hete dag. Boven de 30 graden. ’s Avonds om 21.00 uur is het nog bijna 26 graden. Maar vanwege de vliegen zijn we in de camper gaan zitten.

Maandag 25 juni

Na het ontbijt vertrekken we richting Font-Romeu waar we op zoek gaan naar een supermarkt. Die is snel gevonden. Langs de weg ligt een behoorlijk grote Casino waar we ook goedkoop kunnen tanken en je kunt ook water innemen en vuil water van de camper lozen en zelfs de banden oppompen. Perfect geregeld hier. Daarna draaien we om en gaan terug naar Lac Bouillouses.

Tot 1 juli mag je met eigen auto/camper naar de parkeerplaats doorrijden, daarna wordt het veel te druk en moet je de auto parkeren en met de bus verder. Het is een mooie route en we kunnen nog net de camper parkeren op de parkeerplaats bij bezoekerscentrum . We eten een broodje en smeren er een voor onderweg en dan gaan we aan de wandel. Dit keer lopen we de route van de 12 Lacs. Dat is een wandeling van 11 km, terwijl de andere route 7 km lang is. Het is er prachtig. Overal bloeit de brem en de alpenroosjes (azalea’s).

Hier en daar ligt nog wat sneeuw. De extra lus van de 12 Lacs (i.p.v. 9 Lacs) gaat na de afsplitsing eerst een heel stuk verder omhoog. Je hebt dan een prachtig uitzicht, daarna daal je weer af naar de 3 extra meertjes. Ze zagen vrij groen en toen we langs het laatste meertje liepen werden we aangevallen door hele zwermen mugjes. Een stukje verderop is een hele tunnel van sneeuw waar dooiwater vanuit het ene meertje naar het andere stroomt. 

Na 4,5 uur lopen (incl. stops) zijn we weer terug bij de camper. Daarna rijden we naar camping Du Lac in Matemale. Een heerlijke camping met grote plaatsen. Er is een apart veld waar campers op staan, maar daar waait het heel hard en er zijn veel vliegen. Daarom rijden we de camping verder op en vinden een mooie plek vrij achteraan.

Schuin tegenover staat een Engelse camper en Wim gaat een praatje met ze maken. Ze geven ons een kaart van de omgeving te leen en een zelf samengesteld boekje met allemaal campings waar ze de afgelopen jaren met hun camper gestaan hebben. Later zet hij alle informatie voor ons op een stick, heel handig. Hij vertelt ons dat je vanaf de camping heel goed kunt fietsen om het Lac de Matemale en dat je naar het dorp en het zwembad kunt wandelen. In het dorp zit een heel goed restaurant waar zij altijd gaan eten als ze op deze camping staan. Het koelt snel af nadat de zon onder is gegaan. Om 23.00 uur is het nog maar 14,5 graden buiten, terwijl het hier overdag toch tegen de 30 graden is geweest. We zullen ons dekbedje dan ook wel nodig hebben.

Dinsdag 26 juni

Het wordt uiteindelijk tegen de ochtend 8 graden! En in de camper iets meer dan 10 graden. Maar zodra de zon doorkomt warmt het al snel weer op. Ik ga de (hand)was doen en Wim gaat op de fiets naar het dorp om brood te halen. Op de camping komt de bakker pas vanaf 1 juli. Het is een pittig fietstochtje, eerst naar beneden maar nadat hij bij de slager/bakker/ kruidenier brood heeft gehaald moet hij ook weer tegen de helling omhoog en dat lukt alleen maar lopend. Na het ontbijt gaan we lopend naar Matemale, via het poortje waar we vlakbij staan. Uiteindelijk lopen we een rondje en zijn we een klein uurtje weg. Bij de winkel halen we verse ham, nog een baguette en wat andere boodschapjes. Na de lunch om 12.30 uur gaan we op de fiets om het Lac de Matemale fietsen.

We wilden eigenlijk een kijkje nemen in Les Angles, maar dan moeten we een flink stuk de berg op omhoog fietsen dus daar zien we maar vanaf. De tocht om het meer is ongeveer 10 km en gaat het laatste stuk over de damwand. Daarna gaan we vlakbij de camping op een strandje aan het meer van de zon genieten. Het water van het meer is heerlijk van temperatuur en ziet er schoon uit. Wel wat kiezelstenen aan het begin van de oever van het meer. We hebben een heerlijke middag.

Woensdag 27 juni

Vannacht was het niet zo koud. Maar 12 graden. We rijden rond 9.00 uur weg om bij het Casino boodschappen te gaan doen. Daarna rijden we via een mooie route en een lange tunnel van 4 km naar camping Les Sapins in Camurac, niet ver van Ax-les-Thermes. Het laatste stuk van de route vanaf Ax gaat via allemaal haarspeldbochten over een col.

Daar zijn we even gestopt om te genieten van het uitzicht. Gelukkig kwamen we op cruciale momenten geen tegenliggers tegen. Rond het middaguur zijn we op de camping die gerund wordt door een Nederlands stel. We kunnen zelf en plek uitzoeken en vinden een mooie plaats tussen de bomen maar wel met vrij uitzicht voor de schotel.

  

Vanavond is de eerste halve finale van het EK Voetbal: Portugal tegen Spanje. We worden verwelkomd door Jos en Lia en kunnen, als we dat willen vanavond mee-eten met de bbq. Maar we hebben al voor een paar dagen eten gehaald dus dat doen we niet. We luieren een beetje en gaan even een frisse duik nemen in het zwembad dat men nog aan het vullen is. Maar het is al bijna helemaal vol. Er zitten wel horzels (grote steekvliegen) !!!

’s avonds kijkt Wim buiten voor de camper naar voetbal. Ik mail lekker en werk het verslag bij. Het is bijna 21.00 uur en nog 24 graden en het waait niet. Maar dat duurt niet lang meer. Later op de avond begint de wind flink aan te trekken en doen we toch maar het zonnescherm in. Het lijkt wel weer warmer te worden. Ik lig uiteindelijk tot over drieën wakker terwijl Wim lekker ligt te slapen.

                                                        

Donderdag 28 juni

Na het ontbijt vertrekken we om 10.00 uur van de camping om de Gorge de la Frau te gaan lopen. We parkeren de camper bij een gite d’etappe in Comus een dorpje vlakbij. De aardige Belgische eigenaar gaf ons toestemming om bij hem op de parkeerplaats te gaan staan. Daar vandaan lopen we eerst drie kilometer naar het begin van de kloof. De wandeling er naartoe is prachtig. Overal bloemen en heel veel vlinders. We doen daar ongeveer 35 minuten over. Daarna dalen we af in de kloof.

    

We hebben spijt dat we onze loopstokken niet meegenomen hebben. We hadden eigenlijk verwacht langs steile rotswanden over allemaal plankieren die aan de wand bevestigd zouden zijn, te lopen. Maar dat bleek helemaal niet het geval. Kennelijk is dat toch een andere kloof die hetzelfde heet, of het is aan de andere kant van de kloof. Nou ja, wel een beetje jammer. We lopen uiteindelijk drie kwartier naar beneden en besluiten dan weer terug te gaan. Uiteindelijk zijn we zo’n drie uur onderweg geweest. Later op de dag blijkt dat Wim zijn  bril is verloren in de kloof. Hij wisselde hem om voor zijn zonnebril en is toen waarschijnlijk uit zijn rugzak gevallen zonder dat hij het in de gaten heeft gehad. Gelukkig heeft hij een reservebril bij zich, maar jammer is het wel.

We rijden dan over Belcair en Bélesta naar Foix. Ik had op de website van de camping gelezen dat deze weg beter te berijden is met een caravan (en dus ook met een camper) dan de route over Ax-les-Thermes die iets korter is, maar weer over de col gaat die we gisteren hebben gereden. En het blijkt ook te kloppen. Na Foix gaan we richting St. Girons en stoppen bij camping l’Arize in La Bastide-de-Sérou. Dit blijkt een goede keuze te zijn. Het is een Acsi-card camping die 9 aparte camperplakken heeft met een eigen sanitairgebouw.

Het is er keurig met goed heet water voor de afwas en heerlijke douches. Er is ook een lekker zwembadje bij met water dat heerlijk van temperatuur is. Het blijft nog heel lang warm die avond. Wim kijkt weer buiten naar de halve finale tussen Duitsland en Italië. Het is dan om 21.00 uur nog steeds 29 graden buiten en binnen nog warmer! Dus we hebben tot laat buiten gezeten.

Vrijdag 29 juni

Als we opstaan is het mistig en nat buiten. De campingbaas komt onze baguettes om 8.30 uur bij de camper afleveren. Wat een service! Na het ontbijt laten we de watertank helemaal leeg lopen om hem opnieuw met vers water te vullen. Het toilet legen en wij zijn helemaal klaar voor een nachtje op de camperplaats bij Lourdes. Maar eerst doen we bij St. Girons boodschappen bij de Carrefour en daar tanken we ook maar gelijk. Dan rijden we de groene alternatieve route richting Tarbes en Lourdes. Die is prima te doen. Daar hoef je geen tol voor te rijden. Rond 13.30 uur komen we in Lourdes aan. De camperplaats is op 5 minuten lopen van het centrum en de grot.

Het eerste deel van de parkeerplaats staat vol met bussen, daarna rij je door een hek en kom je op een gedeelte dat bestemd is voor campers. De camperplaats kost voor 24 uur € 10 en is bewaakt. Er zijn geen  toiletten en douches. Ook is er geen elektriciteit. Je kunt wel water vullen en legen tegen betaling van € 5. We eten eerst nog wat en gaan dan lopend naar de grot en het hele gebeuren erom heen.

Het is al heel wat jaren geleden dat we hier geweest zijn. Toen was het veel drukker, met hele groepen die met bussen aankwamen. Gehandicapten op bedden. Dat hebben we nu niet gezien. Wel heel veel bijzondere rolstoelen die in Lourdes ter beschikking werden gesteld of verhuurd.

We zagen wel een echte pelgrim die op zijn of haar knieën voor het beeld van Bernadette aan het bidden was. Iets achter dit beeld stonden “bomen” waar allemaal rozenkransen in gehangen waren.

     

De kerk is prachtig, zowel van binnen als van buiten. Vanaf de kerk heb je uitzicht op een chateau. Ook zien we van bovenaf de rij voor de grot staan. Niet zo lang als vorige keer. Later lopen we er naartoe. Er zijn allemaal kranen waar je “heilig” water kunt tappen. Iets verderop kun je bij kiosken kaarsen kopen.

  

Ook voor de grot zaten meerdere mensen op hun knieën voor het beeld van Bernadette. Daarna liepen we langs de bakken waar allemaal kaarsen staan te branden.

En iets verderop waren zwembaden waar mensen konden baden in het heilige water. En toen over de brug naar het parkje aan de overkant. Daar werd een Spaanse dienst in de openlucht gehouden. Af en toe klonk er prachtig gezang.

Daarna kwamen we langs de grote moderne zalen waar in allerlei talen diensten gehouden worden. Op het moment dat wij er zijn een dienst in het Spaans en in een andere zaal een dienst in het Italiaans. Daarna hebben we nog een rondje door het centrum gemaakt met zijn vele souvenirs winkeltjes. Op een terrasje hebben we een Belgische Leffe Blonde van de tap gedronken en daarna zijn we teruggelopen naar de camper. We lezen na het eten op onze e-readers en luisteren muziek. ’s Nachts rond 3.00 uur worden we wakker van hondengeblaf. Dus oordoppen in.

Zaterdag 30 juni

We lozen het vuile water bij het dumpstation op de camperplaats en rijden dan om 9.15 uur weg. We zijn op weg naar Burgos. Het is bewolkt. Onderweg kopen we bij een boulangerie twee baguettes. De weg is mooi en slingert door de Pyreneeën. Als we op de weg richting Spanje aankomen breekt het wolkendek open en wordt het steeds mooier weer. Dat doet ons besluiten naar Lescun te gaan. Anthony, onze Engelse campingbuurman schrijft daarover dat dit een van de mooiste campings in Frankrijk is. De weg er naartoe is prachtig. Het lijkt wel of we naar het einde van de wereld rijden. Schitterende bergen op de achtergrond. Bij de camping Municipal mogen we zelf een plek uitzoeken. Daarna doe ik de was.

Het is 13.45 uur als we vanaf de camping een wandeling gaan maken naar het dorpje Lescun. We lopen eerst een stukje van een GR route. In het dorpje volgen we de route naar de Belvédère. Het is een leuke wandeling met geweldige uitzichten op de bergen rondom ons. We worden daarbij begeleid door een hond, die vanaf het centrum met ons meeloopt!

   

Om ons heen komen er echter steeds meer wolken. Daarom breken we halverwege onze wandeling af en keren terug naar de camping. We zien later in het dorpje dat het een rondwandeling was van ongeveer 3,5 uur. Iets voor een volgende keer misschien? Na twee uur waren we terug op de camping. De was is bijna droog maar het koelt nu wel snel af. Om 16.30 uur hebben we gedoucht en zitten we al in de camper. Om 18.00 uur is het nog maar 15,6 graden buiten.

Zondag 1 juli

Het koelde vannacht af tot 10 graden. Binnen was het 12 graden. In het campingrestaurant was tot diep in de nacht een feest gaande met na middernacht hele harde muziek met dreunende bassen. Gelukkig bieden de oordoppen voldoende demping. De volgende ochtend was het nog steeds zwaar bewolkt. Je kon helemaal de bergen om ons heen niet meer zien. Om 9.30 uur reden we weg, via de tunnel naar Jaca. Daarna via Pamplona, Llogrono naar Burgos waar we om 15.30 uur aankwamen.

De hele route was prachtig om te rijden. Wel hele harde wind onderweg gehad, dat was minder. We reden tussen Jaca en Pamplona langs een heel mooi stuwmeer met een zeer bijzondere turquoise kleur. Jammer genoeg konden we er nergens stoppen.

   

Bij camping Fuentas Blancas in Burgos is het heel druk bij aankomst. Net buiten de camping lijkt een sportevenement gaande te zijn. Maar op de camping is volop plek.

Bij de receptie worden we verwelkomt door een Nederlands sprekende Spanjaard die Nederlandse ouders blijkt te hebben. Hij spreek heel goed Nederlands hoewel hij in Spanje geboren en opgegroeid is. Dit keer geen pluizenregen uit de bomen zoals de andere jaren dat wij hier waren. Maar dat was eerder in het jaar. Nog even lekker in de zon gezeten, maar het koelt vanavond snel af. Om 20.00 uur is het nog maar 18 graden en zitten wij lekker warm in de camper naar de televisie te kijken. Vanavond is de finale van het EK voetbal tussen Spanje en Italië. Spanje won!

 

Maandag 2 juli

Het werd behoorlijk koud vannacht: buiten was het 7 graden en binnen 8 graden! Tegen de ochtend hebben we de extra zomerdekbedden erbij gepakt. Maar ook nu warmde het al snel op nadat de zon was doorgekomen. Na het ontbijt gingen we eerst op zoek naar een supermarkt. Volgens de dame van de receptie zou er een Carrefour richting Madrid zijn. Maar we konden hem niet vinden. Toen maar op weg gegaan naar Léon. In het centrum wel een hele grote Carrefour gevonden. Even flink wat boodschappen ingeslagen en toen op weg naar camping El Bierzo in Villa Martin de la Abadia. Het grootste deel was over de snelweg die evenwijdig liep aan de Camino de Santiago. Er was ook een deel tolweg, maar toen zijn we over de weg langs de Camino gaan rijden. Daar zagen we weer heel wat wandelaars en fietsers op weg naar Santiago de Compostela. De camping was behoorlijk groot, maar nagenoeg leeg.

We mochten gaan staan waar we wilden, kregen een mooie brochure van de camping en de omgeving. Al snel kwam de zon goed door en hebben we nog een tijdje heerlijk buiten gezeten. Na het eten lekker gedoucht. Wat een leuke camping. Heel schoon sanitair. Bij de douches moest je de handdoek en kleding buiten de douchecabine ophangen, wel tussen twee muurtjes maar ook voor iedereen in principe toegankelijk.

 

Dinsdag 3 juli

We gingen vandaag eerst naar Las Medulas. Dat is een heel mooi natuurpark dat in de 1e eeuw na Chr. is ontstaan door goudwinning door Romeinse slaven. Het is maar goed dat we daar niet gisteren al waren, want toen we de weg op reden was de route naar Santiago de Compostela geblokkeerd door vrachtauto’s. Van een oude Spanjaard begrepen we dat dit wel twee tot drie uur kon duren. Alleen gaf onze TomTom ook de route aan over de geblokkeerde weg. Gelukkig sprak de Spanjaard ook wat Frans. Hij stapte in de camper en leidde ons langs de blokkade de goede richting op. Bij Las Medulas kunnen we de camper parkeren (er is een parking met grote plaatsen voor campers) en dan lopen we het dorpje in langs een informatiepunt.

Daar krijgen we een uitleg over de wandelroutes die mogelijk zijn. In het dorpje lijken wel alleen maar bejaarden te wonen.

Als we naar de weg vragen, beginnen ze gelijk in het Spaans te ratelen tegen ons. Ze hebben meestal nog maar een paar tanden in hun mond. Heel charmant, maar wel heel vriendelijk en behulpzaam. We maken een rondwandeling van een uur langs twee grotten, althans de tweede grot doet ons aan Arches in Amerika denken.

Daarna rijden we naar een uitzichtpunt in het gehucht Orellan.We hadden van tevoren gevraagd of we daar met de camper konden komen en dat was mogelijk. Wel over een hele smalle weg door het dorpje met overhangende huizen waar we net langs konden. Daarna moesten we vanaf het parkeerterrein nog een klein stukje lopen om van het geweldige uitzicht te genieten.

Vervolgens hebben we in een restaurant onderweg geluncht. We hadden vooraf twee gemengde salades en Wim nam een kippenpoot en ik gegrilde runderkoteletjes, met aardappeltjes erbij. We konden ook nog een toetje krijgen, maar namen allebei koffie. Daarna gingen we naar Santiago de Compostela waar het een heel stuk frisser was. Eerst reden we naar de camperplaats, maar we vonden het helemaal niks of we hebben niet de goede plek gevonden. Toen maar naar camping As Canselas. De oprit van de camping was behoorlijk steil. De meeste plekken zijn klein en schuinaflopend. Maar we konden toch nog een redelijke plek vinden.

We konden zelfs t.v. ontvangen. Geen wifi (wel tegen betaling). De camping was best duur; € 32 per nacht. We hebben uitgebreid gesproken met onze Nederlandse buren die vanmiddag met de bus de stad in waren geweest. Zij vonden het teleurstellend en koud. We besloten daarom morgen maar bijtijds op te staan zodat we voor 12.00 uur weer zouden kunnen vertrekken van de camping.

 

Woensdag 4 juli

Vanmorgen regende het, we hebben een bruine (zoete) boterham met een gekookt eitje gegeten en zijn om 8.30 uur op bus 4 naar de kathedraal gegaan.

           

Het centrum is vrij compact dus dat is in niet al te veel tijd te belopen. We waren daar om 8.45 uur en om 11.30 uur weer terug op de camping. We vonden het een mooie plaats met een historisch centrum dat jammer genoeg niet autovrij was, althans niet toen wij er waren, misschien wel later op de dag.

   

We hebben daar in een restaurantje nog een ontbijt gegeten met een croissant, koffie, j’us d’orange, een broodje met  ei en bacon voor € 15 samen. Natuurlijk ook veel pelgrims gezien. Om 12.00 uur reden we vervolgens naar Portugal. We waren eerst van plan om naar Sanxenxo aan de kust te gaan, maar het regende af en toe flink door. Dat was wel jammer, want dit gedeelte van Spanje is erg mooi. Er zijn allemaal inhammen van de zee wat sommigen een beetje aan Noorwegen doet denken. Maar wij konden er niet veel van zien door de laaghangende wolken en de regen.
In Portugal aangekomen klaarde het op. Alleen begaf de TomTom het. Hij stopte er ineens mee. We zijn toen maar zo snel mogelijk naar een camping aan de kust gegaan met internet. Onderweg nog wat boodschapjes gehaald bij de Lidl. In Portugal is het een uur vroeger dus dat was wel prettig. We waren toen rond 15.00 uur op camping Orbitur in Viana do Costelo.

Nadat wij ons geïnstalleerd hadden (onderaan zijn twee rijen met vrij vlakke plaatsen voor caravans en campers) zijn we nog een uurtje naar het strand geweest. Niet in de zee die is heel koud geloof ik. Ze waren er allemaal aan het kitesurfen.

Wij lagen heerlijk uit de wind in een duinpannetje. Daarna weer terug en lekker gedoucht. ’s Avonds nog wat gemaild, want we hadden eindelijk weer eens internet, maar we konden geen t.v. ontvangen. Waarschijnlijk omdat de hoge dennenboom naast ons het zicht op de Astra satelliet belemmerde. Het lukte nog niet om de TomTom weer aan de praat te krijgen. Wel lekker de was gedaan voor € 4,60 voor de wasmachine en hetzelfde bedrag voor de droger. Nu weer allemaal schone t-shirts om aan te trekken. Het was ’s avonds nog lang rumoerig op de camping. Er staan een flink aantal groepen bij elkaar horende families met tienerkinderen op de camping. Daardoor tot laat erg rumoerig. Veel Belgen en Portugezen.

 

Donderdag 5 juli

Het was lekker koel vannacht. Met oordoppen in goed geslapen. ’s Ochtends eerst het beddengoed gewassen in de machine. Heerlijk fris alles weer. Duurde wel lang dit keer, veel langer dan de was van gisteravond die ik op een ander programma gedraaid had. Ondertussen heeft Wim de helpdesk van de TomTom gebeld. Zij hebben verteld wat hij moest doen. Maar het lukte uiteindelijk toch niet om de software te downloaden die nodig was. Het werd telkens afgebroken. Dat is wel heel erg jammer omdat de bewegwijzering in Portugal nog steeds te wensen over laat en er ook veel smalle wegen zijn die minder geschikt zijn om met de camper te rijden. Maar goed het is niet anders. We moeten ons erbij neerleggen. Het regent af en toe, maar klaart ook telkens weer op. We hebben helaas gisteren al voor twee nachten betaald en ze geven geen geld terug. Dus we moeten nog  een nachtje hier blijven. In de loop van de middag is het droog en besluiten we langs het strand te lopen naar het pontje dat ons over rivier de Lima naar Viana do Costelo zal brengen.

    

We komen precies op het goede moment bij het pontje aan dat maar één keer per uur vaart. Plus minus 10 minuten over het hele uur. De lucht ziet er weer dreigend uit en het waait flink. Maar het pontje is overdekt en als we uitstappen doet de zon al weer verwoede pogingen om door het wolkendek heen te breken. We dwalen ruim anderhalf uur door het gezellige (historische) centrum en gebruiken bij een pastelleria koffie met een heerlijk appel bladerdeeg gebakje. We waren nog geen € 4 daarvoor kwijt.

     

Om 17.00 uur namen we het pontje weer terug naar de overkant. Bij de camper aangekomen gelijk de buitenboel maar opgeruimd want het gaat zo weer regenen.

 

Vrijdag 6 juli

We vertrokken met bewolkt weer en regen om 8.45 uur en gingen eerst boodschappen doen bij de InterMarché. Daarna een broodje gegeten op de parkeerplaats en op weg gegaan naar camping Quinta Chave Grande in Casfreires vlakbij Sátâo. Het eerste stuk reed goed aan, maar vanaf Guimarâes wilden we binnendoor over Amarante rijden en dat was niet zo’n goed idee. De bewegwijzering in Portugal is waardeloos, waardoor we meerdere keren verkeerd reden. Uiteindelijk in Amarante weer de snelweg op gegaan richting Vila Real en daarna richting Viseu. Dit gedeelte van de snelweg was nu nog tolvrij, maar er hangen wel al overal borden met de toltarieven. Het is een hele mooie weg over de Douro en andere rivieren. Rond 14.30 uur kwamen we aan op de camping waar we hartelijk werden ontvangen door eigenaresse Charlotte met yoghurttaart en een drankje. Hier scheen de zon weer en we mochten zelf een plekje uitzoeken. Wat meer naar beneden hou je het langste de zon, vertelde ze. Dus we hebben daar een mooie plek uitgezocht. Daarna lekker in de zon gezeten.

 

Zaterdag 7 juli

Het koelde flink af vannacht. Tegen de ochtend was het nog maar 12 graden en het was mistig. Later begon het zelfs te regenen! Om 8.30 uur komt de bakker op de camping en heeft Wim 20 broodjes gehaald voor vandaag en morgen (want de bakker komt niet op zondag). Daarna om 10.00 uur naar de bar gegaan om gratis te internetten. Dat kan van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur. We zien op het weerbericht dat het vanmiddag droog wordt en vanaf zondag weer mooi weer zal zijn. Vandaag is er ’s ochtends markt in Vila Nova da Paiva, maar het is toch 5 km lopen. We wachten tot 12.00 uur, dan is het droog en gaan op pad.

Volgens de campingeigenaar, Theo, kun je tot 13.30 uur gegrilde haantjes eten bij de markt en de wandeling er naartoe duurt ongeveer vijf kwartier.

Het eerste stuk is vrij steil omhoog, maar daarna loop je redelijk vlak naar het dorp. De gegrilde haantjes waren heerlijk. Met een fles wijn en brood erbij en een kopje koffie na kostte het € 15,50. Daarna weer langzaam teruggelopen. Ondertussen kwam de zon af en toe door. Het was een aardige wandeling. Om 15.00 uur waren we weer terug op de camping en hebben we tot 17.00 uur buiten gezeten. Daarna trok het weer dicht en begon het te waaien. Een beetje frisse wind.

Zondag 8 juli

Het werd vannacht nog kouder dan gisteren. Maar 8 graden. We lagen lekker onder een dubbel dekbed en hadden het daardoor niet koud. ’s Ochtends scheen de zon al vroeg waardoor het snel opwarmde. We waren wel te laat op voor het “groentenvrouwtje”. We hoorden haar wel toeteren maar toen we aangekleed waren was ze al weg. Om 10.30 uur vertrokken we om de door Theo uitgezette lichtgroene route te lopen. Volgens Theo is er halverwege in Lamas de mogelijkheid om in een restaurantje de lunch te gebruiken. Dat klinkt ons aantrekkelijk in de oren. Het is nog niet te warm om te lopen. Onderweg zien we verschillende maisopslagplaatsen.

Ook komen we op een zeker moment varkens tegen (achter hekken). Ze zijn moeilijk op de foto te zetten want ze beginnen steeds te rennen. In Lamas lopen we eerst verkeerd. We missen ergens de groene stip van de route naar rechts, maar het geeft niet. Zo komen we langs een restaurant. Het is dan rond 12.00 uur. We zijn de eerste gasten, maar dat duurde niet lang meer. Al snel stroomde het vol met Portugese families. Wim nam mixed grill met rijst en iets met boontjes en ik nam gefrituurde bacalhao de Braga (kabeljauw) met aardappelschijfjes en een gemengde salade. De gekoelde rode wijn erbij smaakte voortreffelijk. Koffie toe. Het kostte € 18,50. Daarna de route weer opgepikt en door Lamas gelopen het bos in. Onderweg zien we een openbare wasplaats. Vervolgens zijn we verdwaald.

  

Tegen 16.00 uur waren we weer terug in Lamas waar we gelunchd hadden. Kennelijke hebben we in een cirkel gelopen. Geen idee welke kant we op moesten. Wim heeft toen via internet op zijn mobiel het telefoonnummer van de camping opgezocht. Hij kreeg Theo aan de lijn en die is ons komen halen met de auto. Eerst bood hij ons bij restaurant Isabella (die we gemist hadden in Lamas) nog een biertje aan. Daarna heeft Wim hem en zijn zoon in de bar een biertje aangeboden toen we weer terug waren op de camping en hebben we nog een tijdje gezellig zitten kletsen. Inmiddels was het 17.00 uur. We hebben toen nog lekker twee uurtjes in de zon gezeten. Het is druk(ker) geworden op de camping. Wij besluiten morgen naar Salamanca te vertrekken en ruimen na het avondeten de boel buiten op. Dat gaat lekker snel met de camper (15 minuten). Daarna de afwas gedaan en weer lekker gedoucht.

Maandag 9 juli

We vertrokken om 9.15 uur. Het was nog best lastig om de snelweg van Viseu naar Salamanca te vinden. We reden dan ook weer eens fout, maar nadat we de weg gevraagd hadden aan een paar Portugese vrouwtjes die gelijk hele verhalen in het Portugees tegen ons begonnen op te hangen, kwamen we toch op de goede weg uit. We vertrokken met zware bewolking en een beetje mist, dus het was goed dat we vandaag weggingen uit Portugal. Pas bij de grens klaarde het op en rond 14.30 uur (in Portugal was het 13.30 uur) kwamen we aan op camping Regio bij Salamanca. We mochten zelf een plek uitzoeken en daar waren we best nog een tijdje mee bezig, omdat het terrein erg afliep kregen we de camper in eerste instantie maar niet waterpas. Uiteindelijk naar links (gezien vanaf de ingang) gereden en daar een goede redelijk vlakke plaats gevonden (nr. 35).

Daarna het zonnescherm uitgedraaid en naar het mooie grote zwembad gegaan. Heerlijk. Het was rond de 30 graden buiten. Het bleef ook ’s avonds nog lang heel aangenaam en dat was maar goed ook, want door de vele bomen hadden we geen ontvangst van de schotel en konden dus geen t.v. kijken. Het was wel lang rumoerig doordat er niet ver van ons vandaan een schoolbus met Franse tieners tentjes gingen opzetten.

 

Dinsdag 10 juli

Eerst heb ik de was gedaan en daarna zijn we op de fiets naar Salamanca gereden. Het grootste deel ging over een fietspad. Bij de Plaza Major aangekomen naar het toeristenbureau gegaan voor een plattegrond en tips.

      

Daarna zijn we naar de oude en nieuwe kathedraal gelopen en hebben daar de Belltower beklommen (dat was gratis).

 

    

Vanaf de toren hadden we een prachtig uitzicht over Salamanca. Daarna langs het huis met de schelpen gelopen (dat is nu een bibliotheek) en daartegenover een universiteitsgebouw ingegaan waar we ook nog twee torens beklommen hebben.

   

Daarvoor moesten we wel betalen. Maar het was de moeite waard. Toen we weer beneden waren hebben we een restaurantje opgezocht voor de lunch. Wim nam spaghetti Bolognesa vooraf en daarna Albondigas met frites (erg lekker) en ik nam gemengde salade met tonijn vooraf en daarna Pangafilet met sla (ook erg smakelijk). Rode wijn, water en brood erbij en een kopje koffie toe. Het kostte € 24. Daarna zijn we op ons gemak weer teruggefietst naar de camping en lekker naar het zwembad gegaan. De bus met Franse kinderen is inmiddels weer vertrokken en de rust is weergekeerd op de camping.

 

Woensdag 11 juli

We zijn opnieuw met de fiets naar Salamanca gegaan. We zijn eerst naar de Romeinse brug gegaan, maar zo vroeg in de ochtend stond de zon niet goed.

Daarna doorgefietst naar het congrescentrum en daar de fietsen neergezet. Vervolgens een tijdje door het centrum geslenterd en gewinkeld. Er was overal uitverkoop, maar we zagen niets van ons gading. Rond lunchtijd een restaurantje opgezocht: La Luna, in een straatje rechts van de kathedraal. Heerlijk gegeten voor weinig geld (€ 18). Wim nam vooraf een gemengde salade en een gegrilde kippenpoot met friet en ik nam paella vooraf en daarna albondigas. Koffie toe, rode wijn erbij en brood, zalig! Daarna nogmaals naar de Romeinse brug gegaan. Toen stond de zon beter.

 Vervolgens over het fietspad weer terug gereden naar de camping en naar het zwembad gegaan. We spraken een paar Nederlanders op de camping die twee maanden in Portugal geweest waren. Ze vroegen of wij zo’n tolkastje gekocht hadden in Portugal. Maar wij wisten van niets. Blijkt dat de snelwegen van Villa Real naar Viseu en van Viseu naar de grens richting Salamanca tolwegen zijn. Het wordt helemaal niet aangegeven op de routekaart van de ANWB, maar staat (blijkt later) wel in hun boekje. Het kan dus zijn dat we bij thuiskomst bekeuringen aantreffen uit Portugal. Nou ja het is niet anders. Inmiddels na drie maanden echter nog steeds niets ontvangen.

 

Donderdag 12 juli

We reden om 8.15 uur weg. Eerst tanken en brood kopen bij de pomp, daarna naar Frankrijk. Het was goed weer en bij aankomst om 15.00 uur bij de camping in Azur aan. Het is een camping die Anthony heeft aangeraden en ook in Acsi Card boekje staat. Maar nu betalen we de volle mep. Het is best een grote camping maar de plekken zijn lang zo groot niet als in de gids vermeld staat (100 – 140 m2). Ook vrij somber onder (veel) dennenbomen. Uiteindelijk vinden we toch een redelijke plek en kunnen we nog even van de zon genieten.

 

Vrijdag 13 juli

We vertrokken om 8.15 uur. Bij de supermarkt bij de camping hebben we twee baguettes en twee croissants gekocht. Het was nog droog toen we wegreden, maar dat duurde niet lang meer. Vrijwel de hele weg naar Melun hebben we in de regen gereden. We kwamen daar rond 18.45 uur aan. Wim heeft bij het “restaurant” drie porties frites met steak hachee gehaald. Heerlijk. ’s Avonds hebben we t.v. gekeken. Het was wel geregeld droog.

Feiten

  • We hebben 5.478 kilometer gereden.

  • Ongeveer 700 liter verbruikt, gemiddeld 1 liter diesel op 7,8 km gereden.

  • We zijn 29 nachten weggeweest en hebben op 16 verschillende campings/camperplaatsen overnacht.

  • De gemiddelde prijs per plaats per nacht bedroeg € 17,78. Uitschieters naar boven en beneden waren: de camping in Santiago de Compostela (€ 32,00 per nacht) resp. de camperplaats in de Gorge de la Carança (€ 6,00 parkeergeld per nacht).

  • Onze nieuwe TomTom heeft het tijdens onze reis in Portugal begeven.

  • Het fietsenrek bleek bij thuiskomst ontwricht te zijn, waarschijnlijk omdat we op de laatste dag te hard over een verkeersdrempel zijn gereden.

 

Terug naar de index pagina