Vakantie Portugal zomer 2007

 

 


Dag 1 (do 24/05/2007)

We vertrokken om 06.00 uur. We hadden een kwartier vertraging omdat de verlichting van de caravan het niet deed. In de buurt van Utrecht werkte de verlichting weer niet. We zijn gestopt en toen bleek dat de binnenkant van de stekker niet goed vastzat. Weer 15 minuten oponthoud. Daarna alleen in Parijs nog wat in de file gestaan. Er was een auto over de kop geslagen. Na ± 900 kilometer hebben we overnacht op de camping in Châteauponsac, een plaatsje boven Limoges. Lekker rustig, mooie plaatsen, maar geen restaurant of brood ’s ochtends te verkrijgen.

 

 

 

 

 

      

 

 


In het plaatsje zelf hebben we heerlijk gegeten bij restaurant Le Chabatz d’entrar. We namen een menu van € 25,00 met als voorgerecht gerookte plakjes eend met salade, warme geitenkaas en een dressing voor Lindy en een omelet met verse champignons en salade voor Wim. Het hoofdgerecht was biefstuk met verse champignons voor Lindy en varkensfilet met champignonroomsaus voor Wim. Daarbij kregen we een bolletje puree met worteltjes, spinazietortilla, haricot verts (dus geen patat of gebakken aardappeltjes). Vervolgens een kaasplateau en daarna dessert met crême brulee voor Lindy en ijs voor Wim en koffie.

Na het eten hebben we nog een stukje door het plaatsje gelopen en de middeleeuwse brug uit 1609 bewonderd.

 

      

 

 

 

Dag 2 (vrij 25/05/2007)

We vertrokken om ± 09.30 uur (we mochten niet voor 09.00 uur de camping verlaten). De reis verliep goed, het was zonnig weer. Vlakbij St. Sebastian zijn we na een rit van 550 kilometer naar camping Zarautz gegaan. Een prachtige rustig gelegen camping bovenop een berg met uitzicht op de oceaan en het plaatsje Zarautz aan de Golf van Biscaye.

 

 

 

 

            

 

Wim heeft ’s avonds zelf macaroni gemaakt en na het eten zijn we vanaf de camping van het uitzicht over de baai gaan genieten. Helaas konden we het gebergte niet goed zien door de laaghangende wolken. Eenmaal terug op de camping begon het te regenen.

 

 

 

Dag 3 (za 26/05/2007)

We vertrokken om 08.30 uur. Het regent als we weggaan en ook onderweg regent het geregeld en hard. De temperatuur is slechts 12 graden. Maar de reis verloopt voorspoedig. Het is niet druk op de weg. Na een rit van zo’n 750 kilometer komen we in de regen aan op camping Quinta das Cegonhas in Melo, niet ver van Gouveia.

 

 

 

 

 

Deze camping is van een Nederlandse eigenaar en we worden met glaasje wijn en een flesje bier hartelijk ontvangen.

 

 

 

 

We waren er rond 16.00 uur (de tijd ging bij de grens met Spanje – Portugal een uur terug). Toen we ons gingen installeren brak de zon door. We hebben toen gelijk maar alles opgezet.

 

 

 

 

Daarna zijn we naar de supermarkt bij Gouveia gereden. Deze was langs de N17 en leek wat op de Aldi. Na het eten hebben we televisie gekeken. Volgens de weersvoorspelling wordt het zonnig weer in Portugal!

 


Dag 4 (zo 27/05/2007)

Het weer ziet er vrij goed uit als we opstaan. Halfbewolkt, maar de zon komt ook geregeld tevoorschijn. Als we rond 10.30 uur weggaan om wandeling nummer 7 uit het boekje Midden-Portugal van Op Lemen Voeten te maken trekt het helemaal dicht. Het is dan rond de 16 graden. We rijden met de auto naar het beginpunt in Freixo Da Serra.

 

 

 

 

      

 

 

Na ongeveer een kwart van de route te hebben gelopen zien we dat er slecht weer aankomt en keren we snel terug naar het beginpunt. We hebben dan ruim twee uur gelopen.

 

 

 

 

We rijden dan maar met de auto naar het historische dorp uit de 12e eeuw Linjares, waar we anders doorheen gelopen zouden hebben.

 

 

      

 

 

 


Het is er prachtig. Er is een kasteel dat bovenop de rotsen gebouwd is en Middeleeuwse straatjes. Erg pittoresk.

 

 

Daarna rijden we terug naar Gouveia om bij de Inter Marché bij het centrum wat boodschappen te doen. Prima winkel. Beter geoutilleerd dan de hypermarché van gisteren. Bij de camping aangekomen rond 15.30 uur begint het te regenen. Er was een luifelstok omgewaaid. Het waait af en toe flink. Hopelijk wordt het morgen beter.

 

 

Dag 5 (ma 28/05/2007)

Het is mooi weer. Wel wat wolkenvelden maar ook veel zon. We gaan naar het hoogste punt van Portugal: de Torre 1993 meter hoog, om daar een mooie wandeling uit het boekje te lopen.

 

 

De autorit er naartoe is prachtig.

 

      

 

 

Maar de temperatuur zakt snel en bereikt uiteindelijk 4 graden. Ook steekt de wind op bovenop de top. Op de planten zit ijs! We bewonderen het uitzicht op het immense weerstation en gaan dan weer snel in de auto om op te warmen. Het is veel te koud om hier te wandelen. Daar zijn wij helemaal niet goed op gekleed met alleen een fleecevest en dun regenjack. Helaas.

 

 

      

 

 

We vervolgen dan maar de rondrit door het hoger gelegen deel van het natuurpark. Wat zijn de bergen van het Serra da Estrela natuurpark mooi. De heide bloeit in de hoger gelegen delen. En lager bloeit de brem.

 

We gaan naar de waterval Poço do Inferno op weg naar Manteigas. Ook daar staat een wandeling aangegeven in het boekje, maar die wordt zo weinig belopen (blijkt later) dat hij helemaal overwoekerd is door planten.

 

 

                      

 

We rijden dan door naar Manteigas en gaan naar Penhas Douradas: hier liggen gigantische keien en er tussendoor staan huizen. Heel imposant.

 

      

 

 

      

 

 

Daarna komen wij bij Vale de Rossim, een (stuw)meer, dat mooi in de bergen ligt.

 

 

      

 

 

Vervolgens rijden we via Gouveia terug naar de camping en genieten van de zon.

 

 

 

 

Dag 6 (di 29/05/2007)

Zo mooi als de avond gisteren afsloot, zo bewolkt en koud is het als we opstaan. We besluiten op te breken en ons geluk zuidelijker te zoeken. Om ongeveer 10.15 uur rijden we weg van de camping om via Guarda, Portalegre en Estremoz naar het plaatsje Rosário te rijden waar ook een camping is die door Nederlander wordt beheerd. Dat kregen we bij het vertrek van de vorige camping te horen. Zij staan met nog een aantal campings met Nederlandse eigenaren in contact met elkaar. We werden er warm onthaald door Ernst en Irene.

 

                        

 

De camping is terrasvormig aangelegd en kijkt uit op een stuwmeer. Het landschap is glooiend met olijfbomen en steeneiken. Op de camping staan vrijwel alleen Nederlanders die er al vaker geweest zijn.

 

 

Omdat we geen eten hadden konden we ’s avonds (tegen betaling) mee eten. Het eten is heerlijk. Vooraf een groentensoep. Daarna varkenshaas in plakjes met een kaassaus, gebakken aardappelen in de schil met zeezout, snijbonen en een verrukkelijke salade. Als toetje pudding. Heerlijke rode wijn daarbij, koffie en thee na met een hassebassie. Wim nam de dessertwijn en Lindy nam een likeurtje: Ponche.

 

 

Dag 7 (wo 30/05/2007)

Het is heerlijk weer. In de map met allerlei informatie die we van Ernst hebben gekregen staat een wandeling van ± twee uur vanaf de camping die we gaan lopen.

 

 

 

Eerst richting het stuwmeer en dan via een verlaten boerderij naar Rosário. Onderweg komen we langs een weide waar allemaal varkens en hele jonge biggetjes rondlopen. Ze springen en rennen in het rond. Heel grappig.

 

 

      

 

 

’s Middag doen we boodschappen bij de Inter Marché in Vila Viçosa. Na terugkomst op de camping nemen we een duik in het zwembad en genieten van de zon.

 

 

              

 

 

Dag 8 (do 31/05/2007)

Vandaag maken we een tochtje naar Elvas. Maar eerst bezoeken we een oude vervallen vesting in Juromenha. Deze ligt prachtig op de grens met Spanje aan een rivier.

 

 

      

 

 

 

      

 

 


In Elvas lopen we door twee poorten om in het oude centrum te komen.

 

 

 

 

Elvas is een oude vestingstad met dubbele muren en meerdere forten.

 

 

      

De kathedraal

 

 

                         

 

 

We bezoeken de Noordelijke burcht en zien in de verte Forte da Graça liggen. Een fort bovenop een berg.

 

 

Daarna lunchen we in een klein restaurant. We nemen het menu del dia: vis Merluza met gekookte aardappelen en snijbonen. Water, wijn, heerlijke broodjes met roomboter en sardientjescrème. Als toetje een puddinkje en koffie na. Totaal € 20.

Daarna bezoeken we het indrukwekkende aquaduct. Het heeft 800 bogen en is 31 meter hoog.

 

      

 

 

Vervolgens rijden via het internetcafé in Alandroal (gratis, tip uit het boek van Ernst) terug naar de camping. We genieten nog even na van de zon en proberen onze telefoons uit. Die van Lindy heeft helaas geen beltegoed meer en opwaarderen lukt haar niet. Die van Wim heeft geen bereik. Dat is pas balen.

 

 

Dag 9 (vrij 01/06/2007)

We gaan vandaag naar Evora.

 

 

 

We zetten de auto buiten de stadsmuren en lopen dan onder de poort naar de Dianatempel. Het is er druk met schoolkinderen die per groepje allemaal hetzelfde pakje en petje aan/op hebben. Het is een Romaanse tempel uit de 2e/3e eeuw na Christus.

 

 

      

 

 

 


We lopen langs de kathedraal.

 

 

 

 

En gaan verder door de gezellige straatjes naar het Praça de Giraldo. Het grote plein in het centrum van de stad. Er staan allemaal boekententjes langs het plein en ook hier weer veel schoolkinderen.

 

 

 

 


We gaan op zoek naar het begin (of het eind) van het aquaduct dat in de kromme straatjes uitkomt. Er tussen zijn woningen gebouwd. Het aquaduct is niet zo mooi als in Elvas.

 

 

            

 

 

We lopen vervolgens langs een geheel groen betegeld huis.

 

 

 

In Evora vonden we weer een lekker restaurantje waar alleen maar Portugezen eten. Wim had varkensvlees met gebakken aardappelen en Lindy een lekkerbekje met rijst en salade. Koffie na, fles wijn, een kleine fles water en brood voor € 20. In Evora deed Wim zijn telefoon het weer en heeft hij gelijk de mijne opgeladen.


Daarna rijden we via Arraiolos waar een mooie ronde vesting staat terug naar de camping.

 

 

 

 

Dag 10 (za 02/06/2007)

We rijden vandaag naar het Middeleeuwse stadje Terena. De vesting van Terena is al van verre te zien en maakt deel uit van de Middeleeuwse verdedigingslinie langs de Spaans-Portugeze grens.

 

 

         

 

 

Vanaf de vesting heb je uitzicht op een stuwmeer. Het straatje naar de vesting toe is schattig met allemaal bloemen en planten.

 

 

 

Daarna rijden we naar de 14e eeuwse kasteel kerk Nossa Senhora da Boa Nova. Eerst passeren we een kerkhof met een blauw afgezette witte muur.

 

 

 

In het kerkje vindt een mis plaats. Onderweg er naartoe komen we een groep luid biddende mensen (pelgrims?) tegen. Het kerkje is prachtig beschilderd van binnen maar daarvan mogen geen foto’s of film gemaakt worden. Bovenop de kerk is een ooievaarsnest.

 

 

         

 

 

Vervolgens rijden we via Redondo door het gebergte Serra da Ossa (653 meter hoog) met zijn eucalyptusbomen naar Estremoz.

 

In de benedenstad parkeren we de auto en lopen naar het grote centrale plein: Rossio Marquês de Pombal. De markt wordt er net opgeruimd.

 

              

 

We zoeken een restaurantje. Het eerste dat ons aanspreekt en waar iedereen lekker vis zit te eten, is helaas vol. De tweede ook, maar de ober zegt dat we even moeten wachten daarna is er plek. We nemen de specialiteit van het huis: haantje van de houtskoolgrill met frites, een salade en rijst met kip. Heerlijk. Vooraf krijgen we brood, olijven en allemaal stukjes inktvis op een schaaltje. Wijn, water en koffie voor € 21.

 

 

Vervolgens rijden we weer terug naar de camping, waar we een duik nemen in het heerlijke frisse zwembad. Het is vandaag opnieuw 30 graden. Een zwoele avond volgt.

 

 

Dag 11 (zo 03/06/2007)

Het wordt weer een hele hete dag. We beginnen de dag met heerlijke warme croissants die Ernst en Irene zelf gebakken hebben. Na het ontbijt rijden we langs het stuwmeer aan de overkant van de camping naar het prachtig gelegen plaatsje Monsaraz. Vanaf dit hooggelegen plaatsje heb je naar alle kanten toe een schitterend uitzicht. Je kijkt uit over de rivier die de grens met Spanje aangeeft. Als je wilt kun je rondvaarten maken op de rivier en de stuwmeren erom heen.

 

                 

 

 

         

 

                       

 

 

We kopen een handgemaakte afbeelding van de fontein in het dorpje aan de voet van de heuvel waarop Monsaraz ligt.

 

 

 

Daar zijn we ook in het door Ernst aanbevolen restaurant Sim Fin geweest. Dit restaurant bevindt zich in een voormalige olijvenfabriek. Het is er prachtig binnen maar ook erg duur.

 

 

 

We sluipen er weer uit en gebruiken de lunch in een restaurantje in een dorpje iets verderop. Daar hebben we geweldig gegeten voor € 37. Ook niet echt goedkoop, maar wel heerlijk. We kregen vooraf verschillende schaaltjes met tapas: olijven, plakjes kaas (een soort brie) uit de streek (die hadden we gisteren ook op de markt in Estremoz gekocht), plakjes brood met daarin heerlijke worst meegebakken, gemengde salade van vlees of vis (daar zijn we niet uit wat het was), koriander, paprika en tomaat. Als hoofdgerecht op houtskool gebakken patrijs in een stoofschotel met stukjes chorizo en spek en kastanjes. Heel lekker die patrijs. Daarbij een schaal met gefrituurde schijfjes aardappel (net dikke chips) en een frisse salade met sinaasappel en koriander. Koffie toe en natuurlijk eigengemaakte wijn en water erbij.

 

 

 

 

Terug op de camping (onderweg twee slangen gezien, waarvan één hele dikke vlakbij) even plonzen in het zwembad en de boel later opbreken.

 

 

 

Morgen gaan we naar de Algarve.


Dag 12 (ma 04/06/2007)

We vertrekken naar de Algarve en nemen afscheid van Ernst en Irene. De camping loopt leeg. Na ongeveer drie uur rijden komen wij bij camping Canelas in Armaçao de Pêra aan.

 

 

            

 

 

We vinden een goede plek met ’s middags schaduw.

 

 

             

 

 

’s Avonds bellen we naar huis om papa te feliciteren met zijn verjaardag en om onze nieuwe coördinaten door te geven.

 

 

Dag 13 + 14 (di 05/06 en wo 06/06/2007)

Twee heerlijke stranddagen. Het is een fijn zandstrand. Tussen de middag eten we versgegrilde sardientjes met gekookte aardappels en salade. Witte wijn, water, brood en koffie. Totaal ± € 25.


Dag 15 (do 07/06/2007)

Het is een bewolkte dag. We gaan naar Silves. Een oud vestingstadje. Beetje vergane glorie. We lunchen in een gezellig restaurantje en nemen Frango (kip) piri piri met salade en frites. Wijn, water, brood en koffie voor € 21,50. We raken aan de praat met een stel Engelsen uit de buurt van Manchester die hier onlangs een huis betrokken hebben.

 

 

            

 

 

             

 

 


Daarna rijden we naar het winkelcentrum van Albufeira maar het is erg duur allemaal.

Dan maar weer terug naar de camping. We doen de was in de wasmachine (slechte centrifuge). Af en toe komt de zon door. Het wordt drukker op de camping met Portugezen die een lang weekend komen vieren. De kinderen zijn tot laat in de avond aan het fietsen en schreeuwen. Maar vanaf 23.00 uur is het rustig en horen we alleen nog maar zachtjes gepraat.

 

 

Dag 16 (vrij 08/06/2007)

Opnieuw geen strandweer. We rijden naar Tavira, het meest fotogenieke stadje van de Algarve staat in de brochure en ….. dat is ook zo. Het is er werkelijk prachtig. Een mooi kasteel met in het midden een heerlijk ruikende bloementuin. Mooi uitzicht.

 

 

                  

 

 


Via trappetjes dalen we af naar het centrum met zijn Praça de Republiek. Het is er gezellig met terrasjes en fonteinen.

 

 

            

 

 

Er is een prachtige Romeins ogende brug over de rivier die de plaats in tweeën splitst. Grote vissen zwemmen in de rivier.

 

 

            

 

 

Weer terug aan de centrumkant lopen we door een oude markthal naar de kade waar de vis aan land wordt gebracht. Bij een visrestaurant eten we zeebaars met aardappels en salade, brood, witte wijn, water en koffie voor € 32,50. De wijn was duur € 10 de fles. In het vervolg dus maar vooraf vragen naar de prijs van een fles wijn.

 

 


Daarna zijn we naar Faro gereden, naar het historische gedeelte.

 

 

            

 

 

We zijn bovenop de toren van de kathedraal geklommen.

 

 

 

 

Daar vandaan heb je een prachtig uitzicht over het oude stadsdeel, de luchthaven, het natuurreservaat en eilandjes voor de kust waar je desgewenst ook een boottocht kunt maken.

 

 

            

 

            

 

 

 

Daarna lopen we weer terug naar het grote parkeerterrein net buiten het historisch ommuurde centrum en rijden we terug naar het strand van Armaçao de Pera. Na een uurtje wordt het helaas ter fris door de wind die opsteekt. Bij de supermarkt kopen we 1½ gegrild haantje voor € 3,37. Heerlijk met gebakken aardappels uit de braai en een doperwtje erbij.

 

 

Dag 17 (za 09/06/2007)

Hiep hiep hoera, Wim is vandaag 60 geworden. Het is halfbewolkt weer. We rijden met de auto naar Marinha waar je de prachtige kliffen, waar de Algarve zo beroemd om is, kunt bewonderen. Het is er prachtig.

 

 

 

We wandelen eerst langs de rand van de kliffen om van het uitzicht te genieten en zien een “piratenschip” die passagiers naar een afgelegen strand brengt waar je alleen vanaf de zee kunt komen. Ze hebben grote bbq´s en koelboxen (met vis­?) meegenomen.

 

 

          


Daarna dalen we af naar het strand zelf van Marinha. Er worden filmopnames gemaakt.

 

 

            

 

 

Vervolgens rijden we door naar Carvoeira waar we de lunch gebruiken. We nemen weer zeebaars. Dit keer zijn het hele grote, dikke vissen met gekookte aardappels en wat groente. Witte wijn, water, brood en koffie € 36,15. Het was het waard. Weer vergeten vooraf naar de prijs van een fles wijn te vragen.

 

 

 

Daarna rijden we eerst terug naar de camping en gaan dan nog een paar uurtjes naar het strand. De wolken zijn bijna weg. Er zijn hele hoge golven en er staat niet zoveel wind. Later wel weer en dan wordt het gelijk te fris.


Dag 18 (zo 10/06/2007)

Het is weer halfbewolkt. We besluiten op te breken om richting Porto te gaan. Het is een mooie ritet is weer  en de reis verloopt veel voorspoediger dan Ernst had voorspeld (7 uur in plaats van 10 uur). Daarom geen “doortrekcamping” genomen, maar rechtstreeks naar de camping van Espinho. Een badplaats onder Porto. De plekken zijn niet zo groot en afgescheiden door heggen.

 

 

            

 

 

Onze auto kan niet op onze eigen plek staan, maar we hebben wel een mooie plek onder een grote loofboom die overdag schaduw geeft. Aan het begin van de avond schijnt de zon precies onder de boomtakken door zodat we er nog even van kunnen genieten want ’s avond koelt het goed af.

 

 

 

 

We krijgen goede tips van onze Nederlandse buurman die hier al bijna een week bivakkeert in zijn camper. En we genieten van het vioolspel van onze buurman uit Frankrijk aan de andere kant die een vouwcaravan heeft. Grappig hoe zo’n ding wordt opgebouwd/afgebroken (dat zien we namelijk de volgende dag).


Dag 19 (ma 11/06/2007)

Hiep hiep hoera, mama is jarig. ’s Avonds bellen we haar op om haar te feliciteren. Wim haalt broodjes op de fiets bij een barretje een stukje verderop de heuvel omdat er op de camping geen brood te verkrijgen is. Daarna begeven we ons te voet naar de wekelijkse markt van Espinho.

Deze is gigantisch en bestaat uit drie grote delen. In deel 1 wordt chique kleding verkocht: avondjurken en (maat)pakken. In deel 2 bloemen + planten, groenten + fruit, levende have (kippen, eenden, andere vogels, konijnen, etc.), potten + pannen, vis (vrouwen lopen rond met karren). In deel 3 stoffen, gordijnen, t-shirts, handdoeken, etc. Wij kopen een kilo kersen en vier perziken voor € 4 en een pond olijven voor € 1,25.

 

                   

 

Daarna lopen we naar de boulevard langs de visrestaurantjes. De stranden zijn breed en de golven hoog en woest. We zien een paar vissersboten en gaan er even kijken.

 

            


Er wordt net een lading gelost. Het net wordt uitgestald op het strand en zo’n tien vissers zitten er in een kring omheen en sorteren de vis op soort en grootte. Overal eromheen vliegen meeuwen die hopen ook een visje mee te kunnen pikken.

          

 

We nemen een kijkje in het mooie kerkje vlakbij de boulevard met zijn prachtige blauwe tegelwerk. Het is het kerkje van San Pedro, de beschermheilige van de vissers.

 

                         

 

 

Dag 20 (di 12/06/2007)

Vandaag gaan we met de trein naar Porto (€ 2,50 per persoon). We stappen uit in het station São Benta in het oude centrum. In het station zijn prachtige azulejo’s te bewonderen die de geschiedenis van het vervoer en de Portugese geschiedenis afbeelden.

 

 

             

 

 

Ook buiten het stationsgebouw zien de gebouwen er prachtig uit. Velen met azulejo’s. Vlakbij het stadhuis, dat doet ons denken aan de kerk van Fatima.

 

 

 


We lopen richting de Sé, de dom van Porto, deze ligt hoog met uitzicht op de Rio Douro en de oude stadswijk.

 

         

 

We lopen verder naar de Cais da Ribeira, de kade langs de Douro, om dan over de onderste weg van de Ponte Dom Luis I naar de overkant van de rivier te lopen.

 

                     

 

Naar Vila Nova de Gaia waar zich de porthuizen bevinden. We lopen vervolgens weer omhoog naar de Serra do Pilar voor een mooi uitzicht op de Douro en Porto.

 

         

 

Via de bovenbrug lopen we dan weer terug naar het oude stadsdeel om daar op zoek te gaan naar een restaurant voor de lunch.

 

 

         

 

 

We treffen een familiebedrijfje waar we vooraf heerlijke stukjes inktvis, gfrituurde bacalhaô en verschillende broodjes (o.a. met chorizo) krijgen. We nemen de gegrilde rabolho (zeebaars) met twee koolsoorten, wortels, gekookte aardappels, koffie, wijn en port na (we zijn tenslotte in Porto, de portstad). Kosten € 38,00. Heerlijk gegeten.

 

Daarna gaan we met de trein weer teug naar de camping.

 

 

         

 


Dag 21 (wo 13/06/2007)

Het belooft een bewolkte regenachtige dag te worden. Daarom nogmaals naar Porto met de trein. We gaan nu eerst naar de VVV waar we een goede plattegrond krijgen en veel informatie over de bezienswaardigheden.

 

 

         

 

 

We lopen daarna naar het winkelgebied. Af en toe spettert het een beetje, maar de zon laat zich ook zo nu en dan zien. We lunchen in het oude centrum. Dit keer nemen we soep met groenten. Een geel gekleurde soep (safraan?) met kool. Daarna krijgen we samen een pannetje met stoofvlees (wij wilden allebei een portie bestellen maar de ober zei dat het voor twee personen was), worst, aardappels, wortels en doperwten. Een grote karaf rode wijn erbij en broodjes. Koffie toe, voor € 15,70 totaal. Een zeer goede eenvoudige maaltijd.  Zo goedkoop hadden we nog niet gegeten.

Vervolgens lopen we langs de Torre dos Clérigos, een 98 meter hoge toren, heel smal.

 

 

 


We vervolgen de route langs de oever van de Douro met uitzicht op de porthuizen.

 

 

       

 

 

En dan met de liftwagen weer omhoog naar het hooggelegen deel van Porto. Hier vandaan hebben we een prachtig uitzicht op de beroemde boogbrug.

 

 

 

 

Net voordat het begint te regenen zijn wij weer terug op de camping. We hebben het goed gedaan.


Dag 22 (do 14/06/2007)

Het heeft gisteren de hele avond en nacht (hard) geregend. ’s Ochtends was het gelukkig weer droog. Toen zijn we op aanraden van onze buurtjes met de auto naar Aveiro gereden dat volgens hen ook een erg mooie stad is. Behalve een paar Venetiaans aandoende bootjes is er niet zoveel te zien.

 

 

      

 

 

We winkelen wat en Wim koopt een paar t-shirts. We lunchen aan de bar van een restaurant omdat het helemaal vol zit. Wim neemt weer de groentesoep, kip met rijst en patat. En Lindy neemt gegrilde sardientjes met gekookte aardappels. Salade, wijn, brood en koffie erbij voor totaal € 22,70.

 

 

 

 

Daarna rijden we terug naar de camping en gaan opruimen. We vertrekken morgen maar weer eens. We weten alleen nog niet waar naartoe. We krijgen een sms-je dat Chantal geslaagd is en dat Kasper 50 is geworden.


Dag 23 (vrij 15/06/2007)

Vandaag om 08.30 uur vertrokken naar Burgos in Spanje. Ruim 585 kilometer gereden. We waren  er rond 17.00 uur. Onderweg goed weer gehad: wolken en zonneschijn.

 

 

                   

 

 

 

Dag 24 (za 16/06/2007)

Om 08.45 uur vertrokken uit Burgos. Slechte nacht gehad. Eerst veel muzieklawaai van een kermis of zo (het was een feestdag in Spanje). Ook veel lawaai van de trein en de weg. Toen we bijna sliepen kwam er een Frans of Spaans gezin aan met kinderen. Zij gingen in het dimlicht van de auto dat zij op onze caravan (daar waar we probeerden te slapen) gericht hadden een kleine bungalowtent opzetten. Het was inmiddels over 24.00 uur! Lindy is er toen uitgegaan en heeft gevraagd of ze het licht uit wilden doen. Toen zijn ze een stukje opgeschoven. Rond 01.00 uur hoorden we vuurwerk. Pas daarna zijn we in slaap gevallen.

We zijn over Vittorio naar San Sebastian gereden. Prima weg waarvoor we geen tol hoeven te betalen. Rond 12.30 uur kwamen aan op camping Ur Onea bij Bidart.

 

 

              

 

Het is lekker weer. We zetten de caravan op een schitterende plek met een prachtig uitzicht op La Rhûne, een 900 meter hoge berg op de grens van Frankrijk en Spanje. We doen daarna boodschappen bij een Inter Marché in de richting van Bayonne en genieten vervolgens van het zonnetje. Geen muggen of vliegen op deze camping. Wel heel veel brutale musjes. ’s Nachts begint het te regenen.

 

         

 

 

 

Dag 25 (zo 17/06/2007)

Het regent de hele ochtend. Rond 14.00 uur gaan we toch maar een stukje lopen langs de kust. In de verte klaart het op. De kust is hier prachtig.

 

 

         

 

Er zijn veel surfers in het water die wachten op een hoge golf. Er zijn meerdere strandjes bereikbaar. Langs het strand ligt een rotsachtig stuk wat door Wim tot wasbord gebombardeerd wordt.

 

 

         

 

 

Mensen zoeken ertussen naar schelpdieren.

 

 

         

 

 

Dan breekt de zon steeds vaker door en wordt het benauwd. We gaan snel onze strandspullen halen. We liggen dan nog een paar uurtjes heerlijk op het strand. Het zeewater is lekker van temperatuur en ziet er schoon uit. ’s Avonds trekken er in de verte toch weer regenbuien langs. We zien regelmatig regenbogen.

 

Dag 26 (ma 18/06/2007)

De lucht ziet strakblauw oftewel strandweer. Rond 10.00 uur zijn we op strand. Er staat vrijwel geen wind. Het is er zalig. Het zeewater voelt wel kouder aan en er zit wat wier in. Er zijn haast geen golven. Na de lunch op de camping doen we boodschappen en dan om 15.45 uur gaan we nog een paar uurtjes naar het strand. De wind is opgestoken en het waait er flink. Heerlijk als de zon schijnt, maar die gaat helaas regelmatig schuil achter de wolken. Het zeewater is nu wel weer veel warmer en schoner. Gek hoor. De vloed komt opzetten. Op de zee zijn kite surfers bezig en die maken als ze van richting wisselen indrukwekkende sprongen en salto’s.

In de loop van de avond wordt de wind weer minder en verdwijnen de meeste wolken.

 

 


Dag 27 (di 19/06/2007)

Het is halfbewolkt. Tijd voor een tochtje. We willen met het treintje naar La Rhûne, de berg. Maar als we daar rond 10.30 uur aankomen is het zo druk op de parkeerplaatsen bij de kassa dat we besluiten door te rijden. We stappen uit in Ainhoa en bewonderen de mooie Baskische huizen met vakwerk in rood.

 

 

         

 

 

We bezoeken een paar souvenirwinkeltjes en kopen een keukenhanddoek met geborduurde rode pepers. En we bezoeken de mooie kerk.

          

 

 

Daarna rijden we door naar Espelette. De piment hangt in strengen aan de huizen.

 

 

                       

 

 

We kopen er paprikapoeder van piment en een keukenschort met handdoek.

 

 

   

 

 

We nuttigen een echte Baskische lunch. Vooraf een omelet met o.a. piment en een Baskische salade met gerookte hame en kaas, tomaat en piment. Als hoofdgerecht allebei kip op Baskische wijze klaargemaakt met tomaten, paprika en peterseliesaus. Heel lekker. Als dessert neemt Lindy crème caramel (niet zo lekker) en Wim ijs (wel lekker). Water, fles rosé, brood erbij en koffie na voor € 53. Tja dat zijn andere prijzen dan in Portugal.

 

 

 

 

Daarna gaan we in Bidart naar het strand. Het is niet eens zo zonnig maar wel warmer dan 30 graden. Het zeewater is dan ook heerlijk. Aan het begin van de avond trekt het ineens helemaal dicht en begint het hard te waaien. We kunnen de berg niet meer zien, hij zit helemaal verscholen achter grijze wolken.

 

Dag 28 (wo 20/06/2007)

Het is mooi strandweer. Weinig wind. ’s Ochtends zijn we lekker naar het strand gegaan. Na de lunch op de camping hebben we boodschappen gedaan (voor de laatste keer) en zijn we rond 15.00 uur weer naar het strand gegaan. Maar het betrekt na een uurtje en ’s avonds begint het flink te regenen.

 

Dag 29 (do 21/06/2007)

Het is mooi weer. Op naar het strand. Daar aangekomen zijn er metershoge golven. Heel spectaculair. Veel surfers in het water. Helaas hebben we geen camera’s meegenomen om dit moment vast te leggen. Na de lunch betrekt het en besluiten we alles eerst maar op te ruimen. Daarna gaan we toch nog een uurtje naar het strand. Omdat het eb geworden is zijn de golven minder hoog dan vanmorgen. Maar na een uur trekt het weer dicht en begint het heel hard te waaien. Dus maar weer terug naar de camping om te betalen. We krijgen een uitrijmunt omdat we vroeg weg willen.

 

 

Dag 30 (vrij 22/06/2007)

We vertrokken om 07.30 uur. Iets verderop langs de weg halen we heerlijke croissants en baguettes. Onderweg zware regenbuien gehad. We besluiten toch maar over Orleans te rijden en overnachten op de camping Le Bois de Justice in Monnerville, iets boven Orleans en een stukje onder Parijs. Prima camping. Lekker rustig.

 

                 

 

 

We hebben vandaag ongeveer 750 kilometer gereden. Langs de RN20 gegeten bij een Routier. Voor € 11 per persoon met een saladebuffet vooraf. Daarna had Wim kip op Chinese wijze met mie. Lindy nam Dourade op provinciaalse wijze met rösti erbij. Daarna kaasplateau met heerlijke brie. Brood en een karaf water en een karaf wijn erbij. Prima eten voor weinig geld. We namen allebei nog een décafé. Totale kosten € 24,50.

 

 

 

 

Dag 31 (za23/06/2007)

Vroeg uit de veren voor het laatste stuk naar huis. De reis verloopt goed. Wel onderweg in België in de file gestaan omdat ze met de weg bezig waren. Al met al een heerlijke vakantie gehad.

 

 

 

 

 

 

Terug naar homepage van Lindy & Wim